26 March 2013

Ketam Masak Lemak Pedas Khalis Santan Sawit



Resepinya:-
4 ekor ketam
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili merah*
2 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai*
sehiris lengkuas*
2 kpg asam keping
sehelai daun kunyit – dihiris nipis
125 ml Khalis santan Sawit segar
1 cawan air
secubit garam dan perisa

cara-cara:
kisarkan bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan minyak dan tumis dalam periuk sehingga naik bau. Masukan air dan santan sawit segar. Jangan lupa kacau perlahan-lahan. Bila dah mendidih masukkan ketam. Jika kuah agak pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit. 5 minit kemudian masukkan asam keping. Tunggu hingga naik bau & mendidih..perasakan dgn garam/ perisa. Akhir sekali taburkan dengan hirisan daun kunyit. kacau seketika hingga masak..


No comments:

Post a Comment